Ooit gedacht, dat gebouw op die foto zou ik wel eens graag  in mijn hand willen houden? Wait no more, want we leven in de tijd van eindeloze mogelijkheden. 3D-printen staat wellicht nog een beetje in de kinderschoenen, maar groeit sneller dan je denkt. En het is ook nog eens heel gemakkelijk te gebruiken voor diegenen die eigenlijk niet zoveel weten over 3D-printen of bouwkunde.

Of het nu je vaas is, omgestoten door de kat, of je oma’s favoriete koffiekopje die je bij je vorige bezoek hebt laten vallen (jammer genoeg kunnen we nog niet een lekker zacht tapijt voor haar printen). Of misschien wel een mini-Eiffeltoren, als aandenken aan je citytripje Parijs deze de zomer. 3D-prints maken vanaf je foto’s kan met elk object. Altijd al een beeld van jezelf willen hebben voor in de woonkamer? Geen probleem, want ook personen kun je printen!

Fotogrammetrie - Shapework
Photogrammetrie - 123dCatch

Fotogrammetrie

De techniek wordt oorspronkelijk vooral gebruikt om vanuit de lucht kaarten te maken van de aarde, oceanen en de ruimte en het wordt ook gebruikt in de geneeskunde en forensisch onderzoek. Fotogrammetrie meet als het ware beeldmateriaal op, om zo de ligging, vorm en afmeting van objecten te kunnen bepalen.

Dat klinkt allemaal heel ingewikkeld en technisch, maar met de fotogrammetriesoftware die beschikbaar is voor 3D-printen is het heel gemakkelijk en heb je geen dure apparatuur nodig. Bekijk dit filmpje eens om een idee te krijgen van hoe dat precies werkt.

Foto’s

Om 2D-foto’s te printen in 3D, heb je allereerst (meerdere) foto’s nodig van het object dat je wilt printen, vanuit meerdere hoeken. 3D-printen kan al met één foto, maar meerdere foto’s zorgt voor een beter resultaat. Deze foto’s upload je in de speciale software. Vervolgens pakt de software een aantal ruimtepunten vast in deze foto’s en wordt je object naar keuze geprint in 3D. De software gebruikt hierbij vlakken, lijnen en oppervlakken en maakt van al deze losse onderdelen één object.

Tips om foto’s te maken

Zorg ervoor dat de foto’s van goede kwaliteit zijn en dat ze scherp zijn, zodat alle details goed zichtbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld heel goed een digitale spiegelreflexcamera gebruiken omdat deze scherpe foto’s maakt. Zorg daarbij ook voor goed licht, want alleen als er ook goede schaduwen zijn, kan en pas een goed 3D-beeld ontstaan.

 

Als je een klein object hebt dat je wilt namaken, kun je dit op een ronddraaiend platform zetten, met de camera ervoor. Zet de camera op een tripod voor extra stevigheid en extra stabiele foto’s. Bij foto’s maken met de hand loop je altijd het risico een ‘bewogen’ foto te maken, wat je met een stabiele ondergrond voor zowel camera als object voorkomt.

Photogrammetrie - Scanning

Printen vanaf één foto

We noemden net al even dat je met slechts één foto een 3D-print kan maken, maar bij 3D-printen geldt altijd: hoe meer foto’s en hoe hoger de resolutie van je foto’s, hoe beter je print er uiteindelijk uit komt te zien. Ook moet worden opgemerkt dat je bij printen vanaf één foto toch wel wat photoshopskills in huis moet hebben

Software

Voorbeelden van makkelijke software zijn 123dCatch, SketchUp of Mashmixer. Met het Smoothie 3D kun je met slechts één foto een 3D-print maken en deze software is ook nog eens gratis. Daarvoor moet je dan wel een symmetrisch object op de foto hebben staan. Over het algemeen worden de extensies .obj of .stl gebruikt voor bestanden met deze softwareprogramma’s.

Schoonheidsfoutjes

Er sluipen er bij 3D-printen soms nog wel eens wat foutjes in. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat het bestand te groot is of dat het oppervlak van het object van aanpassingen nodig heeft. Lees daarvoor dit artikel over dingen waar je tegenaan kunt lopen bij 3D-printen eens. Voor het mooiste resultaat kun je het beste je 3D-print in volle kleur printen.

Wil jij eens experimenteren met 3D-printen? Neem eens contact met ons op om te kijken hoe we jou kunnen helpen bij je project